Ik ga op reis en ik neem mee

Het voorbereiden van een trip betekent voor mij in eerste instantie een les in loslaten. Elke kilo die je moet dragen, wordt op een bepaald moment een kilo te veel. Licht pakken of 'traveling light' is dan ook niet alleen een kunst, maar een noodzakelijk iets.

Er zijn echter een aantal onmisbare dingen die altijd, maar dan ook altijd, meegaan op een trip. Of het nu een korte citytrip of een maandenlange trektocht is. 

Hieronder vind je een overzicht van mijn favoriete onmisbaarheden, die mij op dit moment vergezellen in Azië en hun diensten al lang bewezen hebben aan mij. Acher elke foto zit een link naar Amazon, waar je het ding kan kopen (ja, ik krijg daar commissie op, bekijk het als een vorm van sponsoring!), maar koop gerust ergens anders als je daar een betere deal vindt.

De kleine, maar oh-zo-handige dingetjes om in je rugzak te steken (lucifers, een sarong, wasknijpers,...) vind je in dit overzichtslijstje terug.

                                        

De beste rugzak ter wereld
.... is natuurlijk de rugzak die het best bij je past. Een advies waar je natuurlijk niets mee bent. Dus ik laat je gewoon even weten wat de beste rugzak is voor mij:

  • Klein. Ik ben begonnen met 60 liter! Laat ik dat wijten aan naïviteit en onervarenheid. Momenteel heb ik 40 liter. Misschien nog altijd een beetje te groot.
  • Stevig: mijn tweede rugzak begon na amper 2 weken te scheuren aan de naden. Dat is niet wat je wil in de bergen van Indonesië, want een rugzak vervangen daar is niet zo evident.
  • Iets met veel verdeelzakken: alles samen in 1 grote zak? Ideaal als je uren wil spenderen om je GSM lader te vinden, je paspoort of lucifers. Nee, ik wil massa's onderverdelingen. Bovenaan, aan de zijkanten, onderaan, binnenin. Elke spulletje dat je meeneemt, zal langzaam zijn optimale plekje vinden in je rugzak, waar je het binnen de 5 seconden uit kan opdiepen.
  • Dit is mijn favoriete zak sinds mei 2013 (ik heb hem wel in't groen), een Vaude Brenta:






De laptop of tablet of pc die je leven op de rails kan houden
Mijn voorwaarden waren simpel:
  • een toestel dat zowel als tablet als laptop kan gebruikt worden
  • waar ik apps op kan installeren, maar ook MS Office op kan draaien, zodat ik al mijn documenten kan raadplegen
  • groot genoeg om boeken op te lezen en makkelijk om een blog te onderhouden
  • een lichtgewicht
  • met een toetsenbord, zodat ik makkelijk en snel kan typen
  • en een usb connectie zodat ik er mijn GSM aan kan opladen (1 lader uitgespaard!)

De keuzes in 2013 waren heel beperkt en het is een Microsoft Surface Pro geworden. Een vriend zei mij een paar maand geleden: ah, jij bent die persoon die die ene Surface heeft gekocht! Toch, het ding heeft zich onmisbaar gemaakt en meer dan een jaar later is het nog steeds een favoriet onderdeel van mijn rugzak. Ondertussen wel een nieuw toestenbord moeten kopen, maar verder nog altijd een toppertje!




Mijn vriendin Liesbet heeft er een prachtige, vilten cover voor gemaakt en dat ding absorbeert echt alle potentiële krassen, schokken en vochtproblemen. Thanks Liesbet!


Een neutraal reisboek
Ik ben geen fan van Lonely Planet, dat kan je in een aantal van mijn blogs lezen. Te veel reizigers hebben het in hun zak, waardoor je als lezer alleen maar terechtkomt waar heel veel andere reizigers zijn. Niet echt 'Lonely Planet'. Daarnaast vind ik dat Lonely Planet te vaak zijn mening verkondigt en ik vorm liever mijn eigen mening over iets.

Ik heb een Rough Guide bij mij wanneer ik op een plek kom. Handig voor een snel overzicht, info over openbaar vervoer, festiviteiten en ideaal om je snel te oriënteren. Ik gebruik hem nooit om een plek te zoeken om te slapen, te eten of te drinken, omdat de informatie niet up-to-date is. Zeker in Azië gebeurt er zoveel aan zo een snel tempo, dat een gids hopeloos achterhaald is. Beter het internet even bekijken.


Ik heb een Rough Guide van Zuid-Oost Azië. Nogal lijvig, maar ik neem het nog steeds graag eens vast voor ik ergens naartoe trek.







De camera die je beste herinneringen bijhoudt
Ik zal maar beginnen met een bekentenis. Ik heb geen camera. Ik wil er niet mee rondsleuren, noch in mijn rugzak, noch rond mijn nek. Ik wil mijn tijd niet spenderen aan wegwijs geraken in de handleiding of aan het zoeken van tips op internetfora.

De eerste foto's die ik nam, waren met mijn smartphone en ik ben daar tevreden over. Tegenwoordig gebruik ik mijn nieuwe (nou ja, ook al een jaar oud) Samsung Galaxy S4 en ik ben daar redelijk content van. Ok, hij creëert geen diepte, hij capteert de kleuren niet mooi, foto's in 'den donkeren' trekken is ook niet aan te raden en hij is niet portret-vriendelijk. Maar voor al de rest doet hij prima zijn job!


Daarnaast is dat ding ook nog eens een GPS, de toegang tot het wereldwijde internet en handig om met vrienden en familie te skypen. Ik hou van multi-inzetbaarheid in mijn rugzak!





De leukste reisverhalen
Er zijn massa's boeken over reizen geschreven en ik prefereer om mijn tijd te spenderen aan reizen, dan aan lezen over reizen :-)

Maar toch zijn er een aantal boeken die standaard op mijn Kindle staan (de Kindle software op mijn Surface, that is) of die ik van iemand heb gekregen en ondertussen zijn doorgegeven aan andere reizigers onderweg ('het kettingboek'). Een overzichtje van de leukste, belangrijkste of meest intrigerende. Soms in het Nederlands, meestal in het Engels.



Over eten in Azië:


     


Over cultuur, gewoontes en geschiedenis in Azië:


       



Over of door andere reizigers: 



 

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

@NoMadBelgian on Instagram